Novo

U Neretvi uhvaćena najugroženija životinja svijeta: Svi su bez teksta ostali kad su je izvadili!

Čovjek koji je ulovio ovu ribu zove se Tomislav Limov, živi u Gabeli a redovno peca ribu u Neretvi.

Kada je iz rijeke izvuka ribu bila je duga oko 55 cm, na prvi pogled ličila mu je na jegulju, koja se u narodu naziva i paklara.

Međutim, radi se o ribi koja se nalazi na crvenoj listi najugroženijih riba na svijetu, prenosi Bljesak. Njegovo društvo i on ostali su bez teksta kad su ovaj ulov vidjeli, jer je riječ o jako interesantnoj ribi, koja inače nema čeljusti, ima otvorena usta koja su okružena sa pipaljkama.

Pored svega ovoga najveće iznenađenje od svega bilo je što ova riba ni u jednom trenutku nije do sad viđena u ovim vodama, nikada je niko nije ulovio u rijeci Neretvi.

Ova riba je živi fosil, njen izgled se nije promijenio čak zadnjih 500 miliona godina, sve vrste paklara su jako rijetke, toliko da se nalazi na crvenoj listi akutno ugroženih životinja.

Pretežno žive u morskim obalnim vodama i slatkoj vodi. Paklare nemaju čeljusti, a okrugla usta s rožnatim zubima oblikovana su za prisisavanje uz žrtvu nakon čega im sišu krv i tkiva.

Riječna paklara obično napada ribe, a hrani se i uginulim životinjama. Osim toga, paklare su poznate i po tome što dio života provode u slatkim vodama, a dio u moru.

Paklare se mrijeste u gornjim tokovima potoka i rijeka. Za to im je potrebna šljunčana podloga i prohladna voda bogata kisikom (to je razlog zbog čega ih nema u tropskim područjima). Nakon izlaska iz jajašca, još slijepe larve koje imaju samo rudimentarne oči ukapaju se u pješčane dijelove vodotokova. Glava ostaje vani, i hrani se mikroorganizmima (plankton) iz vode.

Oglasi – Advertisement