Novo Savjeti Zdravlje

Tri vrste posuđa koje trebate odmah izbaciti: Izazivaju fatalne posljedice po vaše zdravlje!

Kada birate posuđa koje ćete koristiti prilikom pripeme raznih jela za vas i vaše ukućane, vrlo je važno da obratite pažnju na kvalitet jer neki materijali mogu biti jako opasno. 

Evo o kojem posuđu je riječ.

Teflon

Teflon ili kako se još označava  PTFE (politetrafluoroetilen) je materijal koji može bit veoma opasan kada se koristi. Pri velikoj temperaturi on otpušta toksične materije. Ovaj materijal je veoma opasan za naše zdravlje jer prilikom otpuštanja toksičnih materija može izazvati opaku bolest.

Aluminijsko posuđe

I ovo posuđe, isto tako, može biti jako štetno po naše zdravlje. Isto kao i teflon, kada se ovaj materijal podvrgne većim temperaturama, otpušta neurotoksine, tj. otrove koji štetno djeluju na naš mozak i povezani su sa nastankom velikog broja bolesti.

 

Bakreno posuđe

Bakreno posuđe je zaista lijepo na oko, zar ne? Ipak, da kuhate u bakrenim posudama nije nikako pametno jer se tada otpuštaju količine bakra, ali i u nekim slučajevima i nikla. Ovo posuđe ne trebate podvrgavati većim temperaturama ili dužem kuhanju. Isto tako, informište se o tome da li posuđe koje želite kupiti sadrži veće količine olova. Olovo također može dovesti do trovanja ili nekih drugih tegoba i smetnji kada se koristi.

Dobar izbor je posuđe od nehrđajućeg čelika, ono neće otpuštati ove materije. Morate obrati pažnju da ne grebete svoje tave i posuđe, a ako su takve zamijenite ih, najbolje je. Budite pažljivi i nemojte ih strugati, to odlazi u vašu hranu i jako je štetno.

Oglasi – Advertisement