Novo

Trebamo li prati namirnice iz marketa? Mnogi rade pogrešno: Evo šta ustvari treba!

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske Krunoslav Capak na N1 televiziji odgovarao je na svako pitanje koje mu je bilo postavljeno o korona virusu, prenosi Index. hr.

Između ostalog, pojasnio je i da li trebamo prati namirnice koje kupimo iz marketa i koje donesemo kući.

“Dezinficijensi su zaista moćno oružje. Antiseptici i dezinficijensi su nam pomogli suzbiti veliki broj bolesti. Ali, špricanje svega i svačega dovodi do situacije da uništavamo korisne bakterije a osim toga, uništavamo i okoliš. Potencijalno možemo stvoriti superbakterije otporne na sredstva za dezinfekciju. Zato morate biti oprezni s njima. Građanima uvijek savjetujem da kad donesu namirnice koje nisu slagane sa rukavicama, neka ih operu.

Na taj će se način teško prenijeti. Ono što donesete iz marketa, što se termički obrađuje, nećete tako prenijeti bolest, jer se virus razgrađuje na 70 stepeni. Poslije diranja nečega što je dirao netko drugi naravno da treba oprati ruke. Špricanje u marketima je nemoguće iza svakog korisnika, na primjer kolica i korpi za usluživanje. Puno je bolja mjera da perete ruke”, kazao je Capak.

Dakle, vodite računa koliko koristite sredstvo za dezinfekciju, jer postoje i dobre bakterije koje su potrebne nama kao jedinkama. Čuvajte okoliš koji će nam trebati i poslije ove epidemije. Vodite računa da redovno perete ruke i to pravilno, sapunom i toplom vodom najmanje pola minute. Ako već idete u markete obavezno nosite rukavice i maske. Ostanite u svojim kućama i nemojte bez razloga domove napuštati.

Samo na način da se izolujemo u svojim domovima ćemo uspjeti pobijediti ovu pandemiju.