Svrbi vas tijelo nakon tuširanja i pojave vam se crvene fleke? Ovo morate znati!

0

Svrbež kože poslije tuširanja može biti jako neugodno iskustvo, i to pogotovo kada vam se pojave i crvene fleke na tijelu.

Ima nekoliko uzroka zbog kojih vam se može javiti crvenilo nakon tuširanja.

Dugo tuširanje toplom vodom

Dugi topli tuševi mogu da osuše i zategnu vašu kožu. Koža proizvodi prirodna ulja te se tako štiti i hidratizira. Ova ulja se mogu ukloniti ako se tuširate dugo vremena, pogotovo toplom vodom što će učiniti kožu suhom i jako svrbljivom.

Tuširanje tvrdom vodom

Također, možete osjetiti pojavu svrbeži ako se kupate vodom koja je tvrda. Tvrda voda je visoko alkalna voda koja sadrži visoki stepen kalcijevih iona.

Tvrda voda može smanjiti efikasnost sapuna i šampona, a upravo talog od tih proudkta pravi kožu suhom i svrbljivom.

Minerali iz tvrde vode mogu začepiti pore na vašoj koži, što može biti posebno štetno za osjetljiva područja na vašoj koži. To sve može biti iritantno posebno za ljude koji se već pate sa suhom kožu i ljudi koji pate od bolesti kože kao što je dermatitis.

Kožna alergija ili osjetljivost na prozivode za njegu i ljepotu

Grube hemikalije u proizvodima za njegu kože često mogu izazvati svrbež na koži ali taj svrbež je najčešće na ekstremitetima. Ovakav vid svrbeža može trajati od par minuta do par sati poslije tuširanja i može biti propraćen osipom.

Proizvodi koji sadrže alkohol, alfa-hidroksine kiseline (AHA) i vještačke mirise mogu isto tako isušiti kožu, a time se povećavaju izgledi da će doći do svrbeža nakon što se istuširate.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučujemo