Sve što trebate znati o štitnoj žlijezdi, šefu metabolizma!

0

Neparan endokrini organ predstavlja štitna žlijezda, koja se nalazi na prednjoj i donjoj strani vrata i koja se oslanja na prednju i bočnu stranu grkljana i dušnika.

Ona je zaslužna za proizvodnju hormona koji su važni za odvijanje svih procesa u organizmu.
U posljednje vrijeme većina muške a i ženske populacije između 35 i 40 godina se žali na poremećaj u radu štitne žlijezde, a hormoni štitne žlijezde djeluju na skoro svaki organski sistem i na skoro svaki organ.


Amra Jakubović- Čičkušić jedna od najboljih tireologa je objasnila pojam štitne žlijezde njenu funkciju i kako izgleda poremećaj štitne žlijezde.
“Štitna žlijezda sastoji se od dva bočna režnja, koji su međusobno povezani tkivnim mostom i lobusa pyramidalisa koji se uvijek ne razvije.

Ona je građena od dvije vrste stanica, i to: folikularnih koje luče trijodtironin i tetrajodtironin i C-stanica koje luče hormon kalcitonin koji utiče na apsorpciju kalcijuma u koštanom sistemu.

Tireoidni hormoni imaju odlučujuću ulogu u rastu i razvoju različitih tkiva, a posebno su važni za normalan razvoj i sazrijevanje nervnog i koštanog tkiva. Također, oni su veoma važni i za normalno funkcioniranje reproduktivnih organa kao i normalno funkcioniranje gastrointestinalnog i pokrovnog sistema”, izjavila je specijalista nuklearne medicine Amra Jakubović-Čičkušić.
Poremećaji štitne žijezde se svrstavaju u dvije frupe a to su: morfološki i funkcionalni.


Među funkcionalne poremećaje spadaju: hipertireoidizam i hipotireoidizam, a među morfološke spadaju: anomalije štitnjače, gušei upale štitnjače.
Najčešći simptomi koji ukazuju na poremećaj rada štitne žlijezde.
Bolesti upale, benigna toksična stanja ili benigna netoksična stanja spadaju u benigne i maligne bolesti štitnjače.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučujemo