Novo Savjeti Zdravlje

Stvorila vam se grba na vratu, evo kako ćete je ispraviti: trebate samo slijediti ovih 5 savjeta i RIJEŠIT ĆETE SE MUKE!

Kifoza je stanje koje predstavlja zakrivljenost srednjeg dijela kralježnice i sam pojam odnosi se na pretjeranu zakrivljenost.

Iako se ona može pojaviti u bilo kojoj dobi, najčešće se javlja kod starijih žena. Može uzrokovati nastanak grbe, a u ozbiljnijim slučajevima i probleme sa radom pluća i srca. Staračka kifoza se često javlja zbog osteoporoze, odnosno, kada kosti kičme slabe do te mjere da pucaju.

Ostale vrste kifoze se mogu pojaviti kod djece i tinejdžera zbog malformacija kralježnice ili uklještena njezinih kostiju tokom vremena. Provjeriti radi li se o kifozi možete vrlo malim kućnim testom. Stanite bočno pored ogledala a onda napravite pretklon.

Ako vam leđa nisu ravna nego blago zakrvljena, vjerovatno patite od kifoze. Kod liječenja ovog stanja glavna metoda je kineziterapija, a ponekad doktori preporučuju nošenje steznika, dok se operativno liječenje vrlo rijetko preporučuje.

Kod kineziterapije je glavni cilj opuštanje mišića ramena, leđa i vrata te jačanje svih trbušnih mišića koji učvršćuju kralježnicu kako bi se ljudi pravilnije držali i što manje grbili.

1. Pogledajte vašu težinu

Prekomjerna težina jedna je od možda glavnih faktora koji uzrokuju stvaranje grbe. Zato je prvi korak da biste se riješili ove grbe na vratu da promijenite prehrambene navike i konumirate vodu umjesto nezdravih pića.

2. Obratite pažnju na položaj spavanja

Dok spavate, kičmu trebate držati u položaju sličnom stojećem položaju sa nisim ramenima, leđima koja su ravna, opuštenim koljenima, a kukuovi usklađeni sa ramenima.

– Ako spavate na leđima ustvari vam ništa ne treba ispod glave, zato upotrijebite samo jastuk za vrat.

– Ako spavate na boku, uzmite jastuk koji vam omogućuje da popunite razmak između ramena i vrata a drugi stavite između koljena i gležnja.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.