Novo

Stručnjaci otkrili kad ćemo moći da se vratimo “normalnom životu”: “Moramo da vas razočaramo, ali ovo je realnost”

Britanski stručnjaci tvrde da će socijalna distanca ostati idalje potrebna mjera koja će se morati poštovati, sve dok se ne bude pronašao antivirus, odnosno vakcina za korona virus.

To potencijalno znači da će u slijedećih 18 mjeseci, minimalno, bilo kakav socijalni kontakt i interakcija biti svedeni na najmanji mogući minimum kako bi se mogao spriječiti nastanak novog talasa ove infekcije.

Britanski list “The Telegraph” navodi kako se tek slijedeće godine može, sa velikom dozom optimizma, očekivati povratak u neko normalno stanje odnosno “normalan život”, a to je ustvari kada bude proizvedena vakcina protiv ovog virusa.

Ovi stručnjaci su savjetovali čak i vladu Velike Britanije da se i njeni članovi strogo pridržavaju uvedenih mjera socijalne distance, rada od kuće, kao i svih ostalih pravila predostrožnosti i zaštite koja su trenutno na snazi, sve zbog trenutne situacije sa pandemijom korona virusa.

Najpoznatiji naučnici svijeta strahuju kako se ovaj virus neće moći nikada u potpunosti iskorijeniti, jer je ovo nešto što se do sada nikada nije vidjelo nit se ikada prije ovakva katastrofa dešavala. Ovo znači da se sve mjere koje su trenutno na snazi još uvijek moraju poštovati i to sve dok se ne bude sa sigurnošću moglo reći da vaše domove možete napustiti.

“Ukoliko vratimo sve u stanje normalnog kada je riječ o radu, škola, posla, izlascima, socijalna distanca i nošenje zaštitne opreme su neophodni. Naravno, ništa više neće biti kao što je bilo, pa čak i kada prođe ovaj talas pandemije. Tragovi ovog virusa će uvijek ostati.” navedeno je u izvještaju.