Savjeti

STAVILA SAM OVO U CVIJEĆE I ONO BUJA KAO LUDO: Trik koji ćete obožavati, A BESPLATNO JE

Ako hoćete da cvijeće u vašem domu uspijeva i raste, trebate redovito gnojiti tlo. Ukoliko slučajno nemate novca za gnojivo, možete to učiniti sa sastojcima koji se nalaze u vašoj kuhinji.

Pivo

Zbog ogromne količine šećera, B vitamina i fermentiranih tvari pivo je perfektna hrana za biljke, posebno za muškatne orašaste plodove. Ukoliko ostatke ovog pića (ono što ostane na dnu čaše, limenke ili boce) izlijete u vodu za zalijevanje, vaši će cvjetovi dobiti veliki poticaj za razvoj i cvjetanje. Biljke trebate zalijevati ovom otopinom jednom u sedmici. Kao što smo već spomenuli ranije, kvasac se može koristiti i kao pekarski, koji se upotrebljava za pripremu tijesta i hljeba. Ukoliko ga miješate s vodom, pretvara se u korisno gnojivo za bilo koju biljku u vašoj bašti, kući ili povrtnjaku.

Kora mrkve

Ako ogulite mrkvu, trebali biste znati da odbacujete njen najzdraviji i ujedno i najbolji dio, jer tamo je najveća količina hranjivih sastojaka. Ali, ukoliko to ne želite jesti, izrežite je na velike komade i rasporedite po saksijama koje držite na terasi, u vrtu ili u podnožju kućnih biljaka. Kora mrkve bogata je vlaknima koje omekšavaju tlo, a osim dragocjenih minerala poput kalija, mangana, bakra, koji su vrlo korisni za zdravlje biljaka kora sadrži i mnoge vitamine.

Ljuska crnog luka

Za vrijeme čišćenja luka uvijek bacamo ljusku, što je velika šteta, jer ovaj papirni omotač sadrži puno kalija, fosfora, natrija, magnezija, kalcija i cinka u sebi.

Ostatak teksta možete da pročitate na linku koji se nalazi OVDJE

Oglasi – Advertisement