Šta je sada ovo? Na Antartiku se pojavio zeleni snijeg i bit će ga sve više: Ovo nisu nikako dobre prognoze!

0

Svima je poznata koliko uticaja imaju klimatske promjene, i one se zaista osjećaju u svakom mogućem obliku životu.

Sada je  nastao zeleni snijeg cvjetanjem algi na Antarktiku koji će se vjerovatno širiti sa porastom temperatura, što je glavna posljedica klimatskih promjena, tako su rekli istraživači, nakon što su napravili prvu mapu tih organizama i njihovih kretanja.

Satelitski podaci prikupljeni između 2017. godine i 2019. godine, u kombinaciji s mjerenjima na terenu u toku dva ljeta na Antarktiku, omogućili su naučnicima da preslikavaju mikroskopske alge dok cvjetaju preko snijega.

Više temperature moglo bi da stvore više okruženja pogodnih za život ovih algi, kojima treba vlažan snijeg, tako su rekli istraživači.

Ova zelena snježna alga je mikroskopska ako se mjeri pojedinačno, ali kada organizmi istovremeno rastu, snijeg postaje jarko zelen i može se uočiti čak iz svemira, tako su istakli istraživači.

Ploče zelene snježne alge mogu se naći duž cijele obale Antarktika, obično u „toplijim” predijelima, gdje su prosječne temperature nešto malo iznad nula tokom ljetnjih mjeseci južne hemisfere od novembra pa sve do februara.

Antarktik je dio regiona koji je doživio najbrže zagrijavanje u drugoj polovini prošlog vijeka, prema riječima istraživača koji su zaduženi za ovu oblast.

U februaru mjesecu ove godine su zabilježene neobično visoke temperature, dok je devetodnevni toplotni val spalio sjeverni vrh kontinenta ranije ove iste godine.

Ovo je sve uzrok zagađenja okoline, vode i zelenih površina, vazduha, kojeg zagađuju razne fabrike i preduzeća za proizvodnju određenih proizvoda, a veliki uticaj imaju i automobili.

Preporučujemo