Srpska doktorica je izolovala korona virus još prije 30 godina za svoj doktorat: Sada je otkrila način kako da se zaustavi (FOTO)

0
470

Prije trideset godina doktorica Branislava Keserović koja je specijalist za virusologiju je na temu korona virusa odradila svoju doktorsku disertaciju.

Ovaj virus je spadao u grupu virusa koji su napadali sisare i ptice, ali jedan je mutirao i tako prešao i na ljude, i zbog tog razloga je došlo do širenja epidemije korona virusa u Kini.
Sars i Mers se ubrajaju u neke rjeđe oblike korona viursa i ovaj sada trenutni virus.
Nažalost nije još uvijek pronađena stvar pomoću koje bi se ovaj virus mogao zaustaviti i ne širiti dalje.


Jedan novinar sa RTS-a pitao je doktoricu Branisalvu da li postoji i jedan način na koji bi se ova bolest mogla predvidjeti.
Još ju je pitao da li se ikako mogla predvidjeti opasnost koju nosi korona virus, na šta je ona odgovorila negativno, jer virusi poput ovoga nemaju velike posljedice osim blage infekcije na raspiratornim organima kod ljudi, dok je sa druge strane kod životinja korona virus radio velike pometnje u organizmu životinja koje su na kraju dovodile do smrti, i zbog jednog virusa je znalo da izumre cijelo stado.


Korona virus je nastao u Kini odnosno u gradu Wuhanu,a svoje prve žrtve odnositokom devedesetih godina, kada se saznalo da je ovaj virus izolovan iz bubrega i limfnih žlijezda životinje koja je obolila, a ne iz raspiratorni organa kako se na početku sumnjalo.
Ali jedan pozitivna stvar jeste da doktorica tvrdi da bi se ubrzo trebale napraviti vakcine protiv ove bolesti jer je molekularna biologija napredovala i nadamo se da će se to desiti što prije.

Loading..