Smijemo li jesti krompir koji je proklijao? Konačno stigao odgovor, možete ga jesti samo u ovom slučaju!

0

U zimskim danima namirnica koja se najviše koristi je krompir. 

Međutim trebali bi da obratite pažnju na neke stvari ukoliko krompir duže stoji u toplijem prostoru i ukoliko proklija. Najbolje za krompir jeste da se drži na nekom hladnom i tamnom mjestu. Ljudi koji ćive u zgrada nemaju takve prostore pa nemaju drugog izbota nego da povrće drže u špajzu ili na balkonu.

Ukoliko se desi da krompir proklija potrebno je samo da uklonimo klice i da ga kao i inače pripremimo za jelo. Ali potrebno je da se na nešto vodi računa, potrebno je viditi da li ima puno klica i da li je se krompir skupio tačnije smežurao. Ako je tako onda je najbolje da ga bacite jer on tada postaje štetan za zdravlje i za vaš organizam. Krompir poput toga je pun solanina, to je blago toksična tvar koja kod ljude može da izazove mnoge simptome kao što su na primjer proljev, povraćanje i glavobolja.

Poznato je da konzumiranjem voća i povrća smanjujemo rizik od dobijanja zdravstvenih oboljenja, a sada ćete da pročitate i neke od ljekovitih svojstava krompira:

1.Zdravlje srca

Krompir sadrži velike količine vlakana koje pomaću da se smanju ukupna količina lošeg holesterola u krvi, a samim tim se smanji i rizik od dobijanja srčanih oboljenja.

2. Varenje

Zbog velike količine vlakna koje sadrži krompir je jako dobar u regulisanju problema varenja i pomaže da imate redovnu stolicu. A kao rezultat ćete dobiti jedan zdrav probavni trakt.

Preporučujemo