Savjeti: Ovo su najčešće greške koje radimo pri zamrzavanju hrane: Može biti opasno po zdravlje!

0

Za naše novčanike nije samo važno prakticiranje pravlnog zamrzavanja hrane.

To je jedna jako bitna stvar ukoliko želimo da izbjegnemo bolesti koje mogu doći sa hranom i druge bakterijske probleme koje lahko mogu da uzrokuju nepravilna skladištenja Ovo su neke od grešaka koje radimo kada želimo da zamrznemo hranu:

1. Ne popunimo zamrzivač sa dovoljno hrane

Kako se pokazalo pun zamrzivač mnogo bolje zadržava hladnu temperaturu od zamrzivača koji je prazan. Kada se on dovoljno napuni, hrana koja je smrznuta će pomoći u održavanju hladne temperature, i tako neće biti potrebno da zamrzivač radi na tome da temperatura bude dovoljno niska. Samo treba da pazite da ga ne zamrznete mnogo, jer se unutra treba održati povoljan protok zraka.

2. Temperatura koja je visoka

SAvršena temperatura u zamrzivaču je sedamnaest stepeni celzija. Ova temperatura je najbolja za duga skladištenja i sigurnost. Ukoliko čuvate sladolede možete ih staviti odma pored vrata gdje je temperatura malo toplija.

3. Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi

Ovo jedan od najvećih problema kada je sigurnost hrane u pitanju. Ukoliko odmrzavanje ribe, crvenog mesa ili peradi radite na radnoj površini ono dolazi do zone temperaturne opasnosti. Veoma lahko može da dođe do širenja bakterija prije nego što se meso upotpunosti odmrzne. Da bi izbjegli to odmrznite meso u frižideru ili ga stavite u mikrovalnu.

4. Zajedno zamrzavanje hrane

Prije nego sve banen, borovnice ili pljeskavice ubacite u vrećice i stavite u zamrzivač, prvo treba da ih zamrznete odvojeno. Potrebno je da ih sve ostavite da se stvrdnu a nakon toga da ih prebacite u jednu vrećicu.
Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Preporučujemo