Sat sudnjeg dana nikad nije bio bliže apokalipsi: Još 100 sekudni do kraja! (Video)

0
172

Saopštili su svjetski atomski fizičari koji vrijeme na ovom satu ažuriraju svake godine krajem januara, sat sudnjeg dana prišao je na samo 100 sekundi i nikad nije bio bliže apokalipsi.

Sat je napravljen tako da služi kao upozorenje javnosti, koliko smo blizu do potpunog uništenja naše planete.

Sat je izgrađen 1947. godine kao indikator iščekivanja nuklearne katastrofe.

Doomsday Clock ili sad sudnjeg dana danas broji i faktore kao što su klimatkse promjene i sve ostale prijetnje čovječanstvu. Kad ovaj sat otkuca ponoć, to će značiti početak kraja svijeta.

Prije samo tri godine, ovaj sat je bio na tri minute do ponoći 2018. godine je ubrzao 30 sekundi, a 2019 se pomjerio, a 2017. godine se ubrzao također pola minute.

Naučnici striktno upozoravaju da naša vrsta ne radi sve dobre stvari za Zemlju te da se moraju napraviti drastične promjene da zaustavi ovo jezivo odbrojavanje do kraja.

Tri faktora koja su ubrzala kazaljke, ove godine su nukelarna oružja, kibernetičko dezinformiranje i klimatske promjene.

Na stranici Bulletin of the Atomic Scientists, naučnici su naveli: “Svijet je ušao u period ‘dvominutnog upozorenja’, vremena kada je opasnost visoka, a greške nisu dozvoljene.

Ovaj trenutak zahtijeva pažnju i nova riješenja. Ako oni koji donose odluke ne reaguju, građani svijeta imaju itekako pravo citirati riječi aktivistice Grete Thunberg koja kaže ‘Kako se usuđujete?’.”

Podsjećaju da se za očuvanje planete bore isključivo mladi pojedinci, da nacionalne delegacije u Ujedinjenim narodima fino govore, ali da ne donose konkretne planove da smanje emisije ugljen dioksida koji jako remeti klimu na Zemlji.

“Ovaj organičeni politički odgovor došao je u godini u kojoj su efekti ljudskog utjecaja na klimu bili jedna od najtoplijih godina kako je mjerenja, globalni šumski požari i prestrašno brzo topljenje glečera.”

Loading..