Savjeti

Sastojke imate u kuhinji: Evo kako sami možete napraviti sredstvo za dezinfekciju

Trenutno zbog svima poznatog korona virusa, svi su u potrazi za sredstvima za dezinfekciju koja su potrebna da se zaštitimo od ovog virusa.

Veoma bitna stvar jeste da održavamo čistim prostore u kojima boravimo i da tako spriječimo dalje širenje virusa. Zbog ovoga u ovom članku možete pročitati savjete kako da napravite vaše prirodno sredstvo za dezinfekciju. Veoma bitna stvar jeste da redovno zračite vaše prostorije u kući i to zbog cirkulacije vazduha kojim se uklanja potencijalna prašina koja može biti infektivna. Potrebno je da redovno čistimo i dezinficiramo radne stolove i ostale površine, a pored toga i predmete koje redovno koristite, a to mogu biti miš, tastatura, mobilni telefon ili kvaka na vratima.

Ovaj sprej sigurno uništava sve bakterije i viruse. Za njega su potrebe tri stvari a one su limun, voda i sirće. Kako bi se riješili jakog mirisa kiseline, potrebno je da dodate u 50:50 razmjeri nekoliko komada limuna kojeg treba da isječete na male kriške. Bilo bi savršeno kada bi ovu smjesu ostavili dvije sedmice da odstoji, dok se miris sirćeta ne neutrališe. A ukoliko že.ite da ubrzate ovaj proces možete se poslužiti eteričnim uljima. Ovo sredstvo se jako lahko pravi i to na sljedeći način:


U sprej bočicu naspite jednu trećinu alkoholnog sirćeta, i dvije trećine destilovane vode,
nakon toga u tu spremljenu mješavinu treba da dodate deset do petnaest kapi eteričnog ulja od limuna. Pored toga što je sjajan za dezinfekciju prostora on moće poslužiti i za dezinfekciju vaših ruku.

Oglasi – Advertisement