Novo

Raskrsnica koju Njemci ne mogu nikako da riješe: Ko ima ovdje prednost?

Kada se saobraćajna raskrsnica reguliše semaforima tada vozači ne moraju puno razmišljati ko ima prevenstvo prolaza i koga moraju propustiti prije nego što krenu, svejtlosni signali to sve rade za njih.

Ali, kada su na raskrsnici samo saobraćajni znakovi, tu može doći do problema, pa čak i do udesa, jer vozači ne znaju ko po pravilu ide prvi, ili to jednostavno ne poštuju. Jedna upravo takva raskrsnica je dovela do velike rasprave na društvenim mrežama.

Dakle, kao što se na samoj slici vidi, na raskrsnici se nalaze kamion, automobil i autobus. Ispred kamiona stoji znak prvenstvo prolaza i on treba da skrene lijevo, ispred automobila stoji znak stop i on treba da skrene desno, a ispred autobusa stoji trougao i on treba da produži pravo.

“Autobus zadržava pravac kretanja. Kamion da skreće udesno onda bi se kretao putem sa prvenstvom prolaza pošto se tako pruža. Ko ima stop on ide zadnji”,

“BAC znakovi uslovnog zaustavljanja i STOP znak su iste važnosti, ljudi ginu zbog svih ovih glupih odgovora”, samo su neki od komentara ispod ove fotografije.

Kao što smo već napomenuli, žuti trokut je znak prvenstva prolaza, a obrnuti trokut i znak stop imaju istu značenje, odnosno označavaju obavezno zaustavljanje. Pri donošenju odgovora, nemojte zaboraviti na desnu stranu vozača koja mora da se uvijek pazi nakon znakova. Raskrsnica sa semaforima je vrlo lako riješiva, međutim, ovakve raskrsnice obično dovode do velikih rasprava među vozačima.

Da li vi ustvari znate kako ide redoslijed prelaska raskrsnice? Pišite nam svoje mišljenje u komentarima ovog članka.

Oglasi – Advertisement