Novo Savjeti

Provjereno djeluje: Saznajte kako se možete riješiti krtica potpuno prirodno: Više ih nećete vidjeti!

Ove vrlo male životinjice a jako dosadne, iako korisne, štetu izazivaju kopajući kanale i formirajući krtičnjake.

Ne treba je ubijati, već primjenom određenih prirodnih metoda otjerati.

Krtice žive ispod površine tla, dva do 20 cm, u hodnicima koje sama kopa. Hodnici su prečnika od 3,5 do pet cm i čine splet koji krtica stalno obilazi kako bi pronašla hranu. Ima radijus djelovanja oko 400m², a u toku jednog sata može da iskopa 15 m hodnika.

Treba znati da je borba s krticama dugotrajan posao. Ponekad je potrebno i više od 1,5 mjeseci da se krtice otjeraju, ali treba biti uporan.

Metoda s vodom

Potrebno je uvečer zgaziti sve krtičnjake i u toku jutra provjeriti koji su krtičnjaci aktivni. Šlauf gurnuti u najveći aktivni krtičnjak i pustiti mlaz vode da teče oko 20 minuta.

Mirisi

Ricinusovo ulje ima miris koje krtice nikako ne podnose. Dovoljno je pomiješati tri kašike ricinusovog ulja sa jednim litrom vode i tu smjesu prospete po krtičnjaku, a isto tako možete natopiti komad krpe i gurnuti u aktivan krtičnjak.

Osim toga, krtice ne podnose ni miris limuna. Komad krpe ili vate se namoči u sok od limuna te se gurne u krtičnjak. Isto tako, kora od limuna se može ubaciti u hodnik.

Biljke kao što su bijeli luk svojim mirisom tjeraju krtice. Bjeli luk trebate saditi po bašti, a pokazalo se i da se čehno bijelog luka presječe na pola a onda pobodete u tlo. Redovno se mora obnavljati i gusto postavljati, najdalje na pet metara.