Novo

Pronađena prva osoba koja je oboljela od virusa: Od nje je sve počelo, a saznalo se i o kome se radi (FOTO)

Kako je Kineski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti u januaru rekao korona virus se na ljude prenio preko životinja koje su se prodavale kao hrana na pijaci Huanana.

Kako navode dokumenti koji su povjerljivi prva osoba koja se zarazila korona virusom je Wei Guixian koja je bila prodavačica. Ona je prodavala žive škampe na pijaci u gradu Wuhanu za kojeg se govori da je centar epidemije korona virusa. Kineski mediji The Paper pišu kako je ona živjella u stanu koji je iznajmila koji je bio udaljen petsto metara od pijace. Jedanaestog decembra prošle godine je dobila temperaturu.

Pomislila je da je dobila gripu, pa se odlučila da ode u manju kliniku koja je bila puna pacijenata, kako bi dobila savjet od doktora. Dobila je injekcije koje joj nisu pomogle. Iako tada kineski mediji nisu uspjeli otkriti identitet osobe, The Wall Street Journal je saznao o kome je riječ. Osoba se zove Wei i ona je otkrila kako se osjećala tada, bila je umorna isto kao i kod gripe, samo što je sada bila dosta umornija. Rekla je da je radila i kada je bila bolesna i da se odlučila otići kod ljekara kada joj se stanje mnogo pogoršalo, tada se desilo sljedeće:

Jedan od ljekara nije mogao shvatiti šta mi se dešava pa mi je dao samo tablete, ali ni od njih mi nije bilo bolje, pa sam nakon nekog vremena otišla u istu kliniku. Bilo mi je mnogo gore, nisam imala snage ni energije. U najveću bolnicu u Wuhanu sam otišla 16. decembra, ali je već tada bolnica bila puna ljudi koji su zaraženi. Ona je jedna od prvih osoba kojima je dijagnosticiran korona virus. Za nultu osobu se ne zna tačno, ali se smatra da je to jedan 70-ogodišnjak koji je bio prije u kontaktu sa pijacom.