Prizori koji slamaju srca: Porodilje s bebama u naručju ispred bolnice u Zagrebu

0
253

Šokantni prizori konstantno pristižu iz Zagreba koji je jutros pogođen zemljotresima, a među brojnim fotografijama oštećenih građevina i automobila, posebno je potresan prizor porodilja i beba koje su evakuirane iz bolnice u Petrovoj ulici.

Evakuirane žene s tek rođenim bebama stisnule su se na ulici pred bolnicom i u strahu iščekuju novi zemljotres, ovako javljaju hrvatski mediji. Slična situacija desila se i u Kliničkom bolničkom centru Zagreb u Kišpatićevoj ulici.

Zemljotres nije potjerao samo porodilje na ulice, nego i druge pacijente, javlja Slobodna Dalmacija.

Porodiljama na ulici su podijeljene voda i deka, i sve što im je potrebno. S obzirom da je zatvorena bolnica u Petrovoj ulici, one žene koje su pred porodom će se poroditi u automobilima. Ostale porodilje koje su u kritičnom stanju su poslane u Kliničku bolnicu Dubrave.

Prema izvještajima s terena, uskoro se očekuje postavljanje šatora ispred Petrove bolnice koji će funkcionisati izričito prema uputama civilne zaštite.

Nadležni hrvatski organi u ovoj situaciji pozivaju građane da ostanu pribrani te da i dalje drže distancu jedni između drugih, s obzirom da se Hrvatska nosi i sa krizom izazvanom pandemijom korona virusa, da se paze, jer bi ovo moglo povećati broj zaraženih, zbog toga što je većina izašla u skupinama napolje. Stanovnici su također pozvani i da se udalje od starijih građevina u centru hrvatske prijestolnice i od kablova od struje.