Novo Savjeti

Prije nego što uključite klimu u autu morate znati ove stvari: Jednu svi radite, a uzrokuje glavobolju i upalu sinusa!

Ljeto uskoro počinje i temperature iznad 30 stepeni  će učiniti vožnju bez upaljene klime potpuno nezamislivom.

Bitno je da kažemo o klima uređajima ono što stručnjaci govore svakog ljeta – ne dopustite da temperatura u  vašem autu bude jako niža od spoljašnje jer time možete naškodite sebi. Ukoliko je razlika veća od šest ili sedam stepeni rizik je veći.

Također na klimu ne treba da se oslanjajte previše. Ukoliko idete kraćom gradskom vožnjom, dok klima krene da radi onako kako treba, vi ćete doći na mjesto. Zato probajte da vaš auto uvijek parkirate u hladu, stavite foliju na stakla. Uredite sve što je moguće  da vas unutra ne zatekne velika vrućina.

Na kraju govorimo o stalnoj opasnost od bakterija i grinja. Čišćenje klime  se po pravilu  treba raditi svake dvije godine, ali nećete ništa loše uraditi ni ako je čistite sezonski. Ukoliko to ne radite napravit ćete prostor za množenje bakterija, gljivica i buđi koje će na kraju da se nađu u vašem organizmu.

Klime koje se ne održavaju kako bi trebale u sebi zadržavaju alergene i bakterije preko kojih se mogu prenijeti razne infekcije, ne samo respiratorne, već i crijevne.

U samim uređajima glavni uzrok je u stvaranju plesni i grinja i udisanju alergena dok klima radi. Postoje i druge prljave čestice, kao i pojačano suh vazduh. One mogu da idovedu do poremeća u disajnim putevima kod osoba sa alergijom. Isto tako da bude još gore i hroničnih bolesti disajnih puteva.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.