Priča o Radenki koju je darovao muftija: Pravoslavka koja pali kandilje na Crvenoj džamiji (Foto)

0

Mostarski muftija Salem ef. Dedović prvi put je danas, ovog ramazana napustio Mostar i zajedno sa vjernicima klanjao džuma namaz u džamiji Bajramovića u Orahovici koja se nalazi pored Bileće.

Ovaj muftija je dolazak u Bileću iskoristio i da posjeti nanu Fatu Jaganjac i njenu komšinicu Radenku Lero, koja ovog ramazana umjesto nane Fate pali kandilje na Carevoj džamiji u centru grada Bileće.

Prema riječima muftije ovakvi primjeri kao što je ovaj međususjedskih i međuljudskih odnosa vraćaju nam svima vjeru u bolje sutra.

“Drago mi je da ovako lijepu poruku pošaljemo iz Bileće. Ovaj ljudski gest nam mnogo znači. Drago nam je da se u ovoj našoj zemlji razvija i postoji povjerenje, volja a prije svega vjeru da ljudi poštuju jedni druge, da ove različitosti žive ovdje. To je za nas važna gesta i poruka za naš Dan džamija kao i Dan Bedra. Mi želimo da iz jednog malog mjesta, kao što je Bileća, da u svijet ode jedna takva poruka” – istakao je muftija Dedović, uručivši Radenki tacnu, koje je djelo rezbara iz Konjica.

“Ovo je da se sjećate, kada budete pili kahvu sa nanom Fatom i nas, da smo došli u ramazanu ostavili vam sjećanje na ovaj lijepi dan. Nama je drago svaki put kad čujemo, kako i koliko Vas nana Fata poštuje i hvali. Prijeko su nam potrebni ovakvi primjeri i treba poticati i promovirati ovakve sitnice iz života. Naj važnije je da mi pokazujemo da ovdje ima ljudskosti i suživota – naveo je muftija Dedović, poklonivši nani Fati knjigu kao uspomenu na ovaj dan.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučujemo