Prestanite uništavati omiljeni desert: Zbog 4 greške palačinke vam uporno ispadaju loše

0

U mnogim domovima palačinke su među omiljenim poslasticama.

Vrlo su jednostavne za napraviti, a osim toga imate toliko načina koji možete odabrati onaj koji vama odgovara. Obične, slane, američke palačinke…

Odličan su izbor i za jedan lijep ručak, naravno tada u tijesto ne ubacujete šećer te ih filujete sa nadjevom poput onog sa piletinom i šampinjonima ili pak onaj sa svježim sirom i špinatom.

Iako se čini da je tjesto jednostavno za pripremu ponekad napravimo greške koje mogu uticati na ukus i kvalitet palačinki. Mi vam donosimo nekoliko glavnih grešaka.

Previše miješate

Mnoge domaćice želeći da razbiju svaku grudvicu od brašna, previše miješaju tijesto. Ovo je pogrešno! Ne smijete pretjerati sa miješanjem ili mućenjem jer će gluten početi da se razvija te će zbog toga tijesto postati elastično, što znači da će palačinke biti gumenaste, što nije dobro.

Nemate strpljenja

Da bi ispale savršene, kada napravite smjesu treba je pokriti i ostaviti da odstoji bar pola sata.

Ne zagrijevate tavu dovoljno

Ako vaša tava nije zagrijana, tijesto će se samo beživotno razliti i upiti svu masnoću kojom ste premazali tavu. Predlažemo vam da provjerite temperaturu tako što ćete staviti malu palačinkicu kao probnu.

Prečesto okrećete palačinke

Suzdržite se od silnog okretanja sve dok s donje strane ne poprime lijepu zlatnu boju. Ako pravite američke palačinke onda vam je naročito potrebno da budete pažljivi jer bi u suprotnom mogle izgubiti svoju lijepu pahuljastu teksturu.

Stari trik je da u smjesu ubacite pola čaše mineralne vode. Ona će im dati dodatnu mekoću i vazdušnost koja će na kraju usloviti još ukusnijim palačinkama.

Preporučujemo