Preokret u istrazi: Lana Bijedić izvršila samoubistvo?!

0

Vrh policije MUP- a i Tužilaštvo Zapadnog hercegovačkog kantona su, već i sredinom novembra 2019 godine, od strane forenzičara patologa doktora Johna Clarka bili upoznati sa svim argumentima kako se u slučaju nesretne Lane Bijedić radi o padu s velike visine u vodu.

Ali, uprkos svemu tome oni su nastavili istraživati ubistvo. Doktor se stavio na raspolaganje da on lično sačini nalaz s kojim će biti spreman braniti pred sudom i novinarima, ili pred bilo kojim timom patologa na svjetskom nivou, tako piše portal Ljubuski.info.

Protekle sedmice je održan sastanak u prostorijama MUP- a ZHK. Održan je na temu prezentacije svih poduzetih radnji, vještaćenja i operativnih saznanja u vezi slučaja LAne Bijedić. Između ostalog je bitno naglasiti da su na tom sastanku pale teške optužbe na relaciji predstavnika Centra za forenzička vještačenja i ranije navedenih tužitelja koji su ustvari vodili istragu.

Elma Karahasanović, vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještaćenja pri FUP- u je na sastanku temeljno obrazložila sve moguće okolnosti oko dobre volje renomiranog patologa. Odnosno, da je još u novembru prošle godine pozvala postupajućeg tužitelja Josipa Ančiča u Sarajevo, vezano za slučaj Lane Bijedić, kako bi ga upoznala sa najpoznatijim forezničkim patologom Johnom Clarkom.

Prezentovala je također, njegovu biografiju, a John Clark je poznat široj javnosti kao forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Gasgowu kojeg je Haaški sud angažovao kako bi vršio vještačenja ekshumacija masovnih grobnica koje su bile u okolini Srebrenice.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučujemo