Novo Savjeti

Pravi baštovan svako proljeće u baštu stavljaju ljuske od jaja: Ovaj trik će vam uljepšati ovu godinu!

Ako ste baštovan, a i ako ste samo početnik koji želi lijepo dvorište ispred kuće ljuske od jaja ćete čuvati preko cijele zime kako biste vašim biljkama u proljeće pružili idealnu njegu.

Jaja su puna proteina, vitamina i minerala, jedna su od najhranljivijih namirnica na planeti to sada svi znaju. Istraživanja su pokazala da širom svijeta prosječna osoba godišnje troši oko 150 do 200 jaja.

Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata i tako da su savršeno su đubrivo vašu baštu.

1. Prirodno đubrivo

Ljuske od jaja su savršen način da vašoj prehrani dodate kalcijum. Izuzetno se brzo razgrađuju, zato nemojte brinuti o tome da li treba da ih sameljete ili zgnječite. Dovoljno je samo da ih bacite oko ruža ili drugih sadnica kojima je kalcijum prijeko potreban.

Zima je još uvijek pravo vrijeme da “pobacate” ljuske od jaja na zemljište gdje ćete u proljeće da sadite cvijeće, mada nije kasno ni u proljeće, jer kako smo već naveli ljuske se jako brzo razgrađuju.

Ako sadite papriku ili paradajz, nake vam navika bude da dodate ljuske od jaja i vidjet ćete kako ove biljke bujaju na vaše oči.

2. Ljuske od jaja otjeraće puževe iz vaše bašte

Ako imate problem sa puževima u vašoj bašti, samo grubo zgnječite ljuske od jaja i poredajte ih oko biljke gdje puž boravi. Oštre ivice ljuski od jaja spriječit će svakog puža da se domogne vaše salate ili mladih, tek zasađenih biljaka koje tek trebaju da napreduju.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement