Novo

Poučna priča: Bogataš iz Dubaija: Lekcija za sve!

Prije puno godina na Kurban-bajram jedan bogataš iz Dubaija, koji nije imao ženu, djecu a ni članova porodice je odlučio da okupi sve svoje uposlenike na večeri.

Pozvao ih je te zamolio da sjednu za sto. Ispred svakog od njih je bio Kur’an i manji novčani iznos.

Nakon večere, bogataš im reče: “Šta biste draže primili kao poklon- ovaj Kur’an ili ovaj novac?

Nemojte da se stidite, izaberite ono što želite”. Prvi je reagovao čuvar. “Gospodine, volio bih uzeti Kur’an, ali ja ne znam čitati, tako da bi mi novac više koristio”. Potom je baštovan drugi progovorio.

“Moja žena je strašno bolesna i zbog toga mi je novac potrebniji, inače bih sigurno izabrao Kur’an”. Kuhar je bio treći. “Iskreno, ja jako volim da čitam, to je jedna od stvari koje volim raditi, ali moj posao je toliko naporan i puno radim da nikada ne mogu pronaći vremena da prelistam časopise, a kamoli Kur’an zbog toga ću uzeti novac”. Na kraju, došao je i red na dječaka koji je vodio računa o životinjama.

I kako je bogataš već znao da je dječakova porodica jako siromašna, prišao mu je i kazao:

“Sigurno bi i ti novac, zar ne? S njim bi mogao kupiti hranu za dobar obrok kod kuće i novu obuću i odjeću sebi i ukućanima?” Međutim dječak je sve iznenadio odgovorom. “Ne bi bilo loše kad bih kupio piletinu i drugu ukusnu hranu koju bih podijelo sa svojim roditeljima i braćom i sestrama, isto tako mi je potreban i novi par obuće jer su ove jako stare.

Ostatak priče pročitajte na linku OVDJE.