Novo

Potvrđeno: Željko Komšić ide u samoizolaciju i bit će testiran na COVID-19

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine potvrdio je za Radiosarajevo.ba da se Željko Komšić, jedan od članova predsjedništva, nalazi u samoizolaciji i da će, ukoliko se ukaže potreba, biti povrgnut testu zbog sumnje na COVID-19. ili na korona virus.

Predsjednik Komšić će uraditi potrebne pretrage, te će postupati po preporukama koje su izdate od svih nadležnih institucija. Do završetka testova on će biti u samoizoalciji, i to je potvrđeno za Radiosarajevo.ba.

Željko Komšić se vratio se u Bosnu i Hercegovinu nakon višednevne posjete Kanadi gdje se, među ostalima, sastao sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom koji je, također, objavio da je u samoizolaciji zbog simptoma koje je imao.

Njegova supruga Sophie Gregorie-Trudeau je 11. marta pokazivala simptome koji asociraju na ovaj virus, tako piše BBC.

Ovaj bračni par će boraviti isključivo kod kuće dok ne budu poznati rezultati testiranja. Kanadski premijer ne pokazuje nikakve simptome COVID-19.

Trenutno je u Kanadi zaraženo 103 osobe ovim virusom.

Do sad je u Bosni i Hercegovini zaraženo 11 osoba, od toga 8 u RS- u i tri u Federaciji. 24 osobe su zaražene u Srbiji, u susjednoj Hrvatskoj 27, dok je u Sloveniji proglašeno alarmantno stanje zbog 25 oboljelih u zadnja 24 sata. Zdravstvene organizacije uporno apeluju na građane šta trebaju učiniti kako bi se zaštitili od ovog virusa.

Dakle, perite ruke sapun i toplom vodom najmanje 20 sekundi, izbjegavajte velika okupljanja i vožnju gradskim prijevozima. Jedini način da se zaustavi širenje ovog virusa je izolacija kod kuće. Ukoliko imate bilo koji simptom javite se doktorima.

Oglasi – Advertisement