Novo Savjeti Zdravlje

Pojavljuju vam se bijele mrlje po tijelu? Ne igrajte se: Evo kako da ih se riješite!

Tokom ljetnih perioda je moguća pojava gljivičnog oboljenja koje se zove Tinea versicolor. 

Stvar je u vijelim mraljama koje se uglavnom pojavljuju na području vrata, a ukoliko se o njima ne vodi briga moguće je da se prošire na cijelo tijelo. Najčešće se pojavljuju zbog pada imuniteta, masne kože, pojačanog znojenja, boravka na vlažnom ili toplom mjestu i sunčanja. Sada možete da pročitate nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da se riješite ovih mrlja sa stvarima koje imate u svom domaćinstvu.

1. Probiotik

Na oboljeno mjesto možete da nanesete obični jogurt ili probiotik bez šećera. Ostavite neko vrijeme sve dok se ne osuši a nakon toga isperite kožu. Ovaj postupak je poželjno da ponavljate nekoliko puta na dan.

2. Jabučni ocat

Jabukov ocat pomiješajte sa jednakom količine vode i nakon toga u to namočite jedan komad vate. Sa vatom tapkajte po dijelovia koji su oboljeli i ostavite da se suši. Ovo možete ponavljati kada god ste u mogućnosti, također je dobar i za gljivična oboljenja.

3. Ulje čajevca

U posudi pomješajte kašiku maslinovog ulja i 5 do 7 kapi eteričnog ulja čajevca. U mješavinu koju ste dobili natopite vatu i nanosite na određeno mjesto na koži.

4. Bijeli luk

Prerežite ga na pola i sa obje polovice premažite kožu koja je zahvaćena gljivicama. Normalno je da vas sok od bijelog luka pecka, ostavite da tako djeluje 20 minuta i nakon toga se istuširajte.

5. Kurkuma

Sa nekoliko kapi vode pomiješajte prah kurkume, i smjesu koju dobiete nanesite na kožu, ostavite da odstoji nekih 30 minuta i nakon toga se istuširajte.

Oglasi – Advertisement