Novo Savjeti

Plemenjača uništava plod i sav vaš trud: Evo kako možete da zaštitite paradajz: Jednostavan trik!

Krompir, paradajz i plavi padlidžan mogu da dobiju razna oboljenja a najgore od njih je plamenjača. 

Ona se pojavljuje svake godine i može totalno da uništi usijev. Plamenjača se na biljkama u staklenicima, plastenicima ili na otvorenom javlja podjednako. Simptomi ovog oboljenja se javljaju na svim dijelovima biljke počevši od stabljice, lista i isto tako ploda. Simprotmi se pojavljuju u periodu od maja pa sve do septembra. Znakove ove bolesti nema na samom plodu, ali zbog gubitka lisne mase plodovi ne mogu da narastu maksimalno i zaostaju u porastu.

Oni ostaju kržljavi i demofrmišu se, budu gorki i gube na svojoj tržišnoj vrijednosti. Prvi simptomi se počinju javljati na lišću koje je staro od 5 do 15 dan, i izgleda kao pjegice koje su veličine oko 15 mm. Oboljenje je karakteristično po mozaiku. Mozaična prošaranosti svijetlih i tamnih područja se pojavljuje na površini lista. Kada bolest uzima sve više maha svijetle tone se šire i postaju žute i ograničene sa većim lisnim nervima. Ova zaraza se jako brzo širi, listovi počinju da odumiru i moće da dođe do totalnog propadanja biljke.

Mjere zaštite

Povrće za koje ste uložili radi i trud može da bued jako brzo i lahko uništeno. Ne postoji nikakav prah koji je magičan kako bi bio djelotvoran i održavao vaš paradajz zdravim.

Kako bi se odbranili od plemenjače možete da koristite mlijeko. Mlijeko pomaže jer ima antibiotička sredstva koja uništavaju plemenjaču. Ali mlijeko iz tetrapaka se ne može koristiti jer je obrađeno. Potrebno je da imate svježe kravlje mlijeko koje ćete pomiješati sa vodom.

Nastavak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement