Novo

Panika u svijetu, ovo niko nije očekivao: Januar 2020. najtopliji mjesec ikada registvovan: Ali ni to nije najgore od svega…

Kako je potvrdila Evropska služba za klimatske promjene Copernicus koju javlja AFP, ovaj januar 2020. godine je bio najtopliji mjesec januar na planeti jer je bio za nijansu topliji od istog mjesec u 2016. godini.

Nakon završetka 2019. godine koja se smatra jednom od najtoplinih godina na planeti, i 20. godina počinje istim tokom.
U mjesecu januaru je tako prosječna temperatura na planeti prešla za 0,03 stepena temperaturu iz januara 2016. godine koji je bio najtopliji januar do sada zabilježen i bio je za 0,77 stepeni topliji od januara iz referentnog perioda 1981-2010, navodi se u saopštenju Copernicusa, kako prenosi Beta.

Mnoge zone svijeta su zabilježile veću temperaturu od prosjeka.
I uzevši za primjer Evropu temperatura je bila za 3,1 stepeni veća od prosjeka za period od 1981-2020. godine.
A u dijelovima Skandinavije odnosno sjeveroistočne Evrope i dijelu Rusije razlika je prešla čak i šest stepeni viče nego u periodu od 1981-2020. godine.
Kako naglašava Copernicusu pet godina koje su bile najtoplije su ujedno i pet zadnjih godina kada je porasla temperatura izmeđi 1,1 i 1,2 stepena iznad temperature u predindustrijskoj eri.


A decenija 2010-2019 je bila također najtoplija od kada je počelo mjerenje.
Zbog emisija gasova sa efektom staklene bašte nastale kao posljedica ljudskih aktivnosti, planeta je već jedan stepen toplija nego u predindustrijskoj eri, a to ima štetne posljedice širom svijeta, kao one što su obilježile 2019. godinu, izuzetno jake požare u Australiji koji su nanjeli štete ogromnih razmjera ili periode velike vrućine tokom ljeta u sjevernoj hemisferi koji nikada prije u historiji nisu bili zabilježeni.
Ukoliko nastavi ovako planeta Zemlja bi do kraja stoljeća mogla da dobije četiri do pet stepeni.

Oglasi – Advertisement