Novo

Pamtimo je kao oronulu staricu, a kad joj vidite slike iz mladosti oči će vam stati zbog njene ljepote: Jovanka kojoj se Tito bacio pod noge! (Foto)

Jedan od najpoznatijih predsjednik ikada je bio Josip Broz zvani Tito.

Bio je hrvatski i jugoslavenski političar, revolucionar, državnik, komunistički vođa, diktator i predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije bez ograničenja trajanja mandata. Po struci je bravar, a njegov prvi posao je bio pomoćnik glavnog bravara. Tito je umro u svojoj 88 godini života 1980. godine.

Predsjednički par Broz je na svoja putovanja često odlazio jednim od Titovih najdražih prijevoznih sredstava a to je “Plavim vozom”. Brojne su slike ulazaka i izlazaka u ovaj voz, mahanja sa prozora vagona, ali ne i one sa Jovankom i Titom u prepoznatljivom enterijeru voza.

Prije par godina, mladi beogradski fotograf Marko Sovilj došao je na ideju da dio izložbe fotografija pod nazivom “Sedamdesete” posveti upravo Jovanki Broz.

Fotografije su načinjene u reprezentativnom obilježju Titovog vremena, “Plavom vozu”.

Autorski tim izložbe su činili fotograf Marko Sovilj,  make-up umjetnica Ana Aćimović, autorka frizura Đurđica Ivanović poznatija kao Đuka i stilista Aleksandar Komazec, zaslužan za modele, dok je modna dizajnerka Dragana Ognjenović kreirala modele za “Jovanku”.

Svaku sličnost modela sa nekadašnjom prvom damom SFRJ ostavljamo vama da procijenite, ali ove retro fotografije zaista bude neke nostalgične emocije i slike koje smo upamtili još kao djeca.

Jovanka Broz je rođena sedmog decembra 1924. godine u Pećanima. Sa Titom je bila u braku od 1952. godine pa sve do njegove smrti 1980. godine. Ona je iz ugledne ličke porodice Budisavljević. Imala je čin potpukovnice JNA.

Preminula je 20. oktobra 2013. godine u Beograd u 89. godini. Sahranjena je u jednoj od prostorija u Kući cvijeća u Beogradu 26. oktobra 2013. godine

Oglasi – Advertisement