Novo

Ovo u stanu morate uraditi zbog virusa: Srpkinja iz Kine dala važan savjet!

U radu “Seasonality of Respiratory Viral Infections”, objavljenom u naučnom časopisu “The Annual Review of Virology” grupa naučnika sa Univerziteta Jejl, Univerziteta u Cirihu i sa Haurd Hudžes zdravstvenog instituta, predvođena dr. Morijamom, je objavila rezultate istraživanja koji apostrofiraju značaj prirodnih mehanizama prevencije širenje respiratornih virusa, a u grupi s njima i virusa SARS-CoV-2.

Članak se oslanja na rezultate istraživanja studija koje su radnije objavljene na životinjskim modelima, ali i rezultate kliničkih studija koje ističu da je relativna vlažnost od 50 posto optimalna za funkcionisanje disajnog sistema u ljudi, ali i zaštitu od virusnih infekcija.

Jedna od najvažnijih stvari što treba da uradite, je da prostor bude osvježen svakodnevno novim vazduhom, odnosno provjetravanjem.

Srpkinja Jovana R., koja već dugo živi u Kini podijelila je na Tviteru savjete kojih se ona i njena porodica pridržavaju otkako je počela epidemija u istoimenoj zemlji. U tom postu je istakla da pored čišćenja prostora koji se radi mnogo češće nego inače, obuća i odjeća se obavezno dezinfikuju.

“Dezinfekcija obuće, kako je kod nas slučaj: Razblaženo sredstvo na bazi hlora i vode u flaši sa raspršivačem. To držimo kod ulaznih vrata, po povratku naprskamo đonove prije nego što uđemo u kuću.

Dezinfekcija odjeće, kako je kod nas slučaj: Jakne u kojima idemo napolje držimo isključivo i samo na terasi te ih po potrebi isprskamo alkoholom. Pošto se krećemo uglavnom po našem naselju gdje nema zaraženih u krugu od dva kilometra ovo prskanje i nije potrebno, ali nikako ne škodi. Ostali veš peremo u mašini regularno kao i ranije samo produženo pranje.

Nastavak teksta pročitajte na linku OVDJE.