Novo

Ovo je razlog zbog čega je pametnije iznajmljivati stan nego da ga kupite: Nijemci su u pravu što cijelu svoj život žive pod kirijom!

Veliki broj ljudi misli kako je kupovina stana ili kuće ili uopšteno nekretnina samo potvrda da je čovjek u svom životu ostvario većinu ili sve.

U Americi je jedna od glavnih obaveza svakog državljanina da kupi svoju nekretninu, oni su mišljenja da se na taj način živi američki san. Od tog vremena do ovog trenutka se dosta toga promijenilo. Danas stručnjaci smatraju da ulaganje nekretnine i nije baš neka investicija, nego smatraju da je to finansijsko samoubistvo.

U ovom članku vam donosimo zanimljivu činjenicu koja će vas sigurno ubijediti da je bolje da stan iznajmite nego da ga ustvari kupite.

Postoji mit s kojim se najčešće danas susrećemo, a to je “bolje je otplatiti stambeni kredit, nego da dajem vlasniku kiriju za stan”. Kredit ćete kad tad isplatiti, takva je racionalzacija, nakon određenog vremena stan će biti vaš, plaćanjem mjesečne kirije kao da samo bacate novac. Još uvijek u rukama vi imate svoju nekretninu, odnosno svoj stan. Ali, kad kupite stan, za otprilike 15 do 30 godina ćete isplatiti kredit, međutim, to će vas skuplje koštati, jer banka uzima sebi mjesečnu kamatu.

E sada, do vas je da li želite da plaćate kredit pola svog života ili da živite pod kirijom. Dobra stvar kupovine je što ga možete ostaviti nasljednicima i osjećaj je zadovoljavajući kada znate da imate nešto svoje. A što se najma tiče, lakše je jer se u svakom trenutku možete preseliti gdje god vi želite. Nije vaš stan, tako da u njega ne morate nikako ulagati ako je onakav kakav želite.