Magazin Novo Savjeti

Ovo je originalan bosanski recept: Baklava koja se topi u ustima: Bolju nikad niste probali!

Prilikom blagdana u Bosni i Hercegovini, tačnije tokom bajrama, mnoge domaćice počinju sa pravljenjem raznih poslastica. 

Uglavnom se prave tradicionalna jela poput baklave. Baklavu vole svi od djece pa do odraslih, a što je najbolje ona se dosta lagano sprema. Ukoliko nemate recept, ili ne znate koji da koristite, u ovom članku možete pročitati recept koji dolazi iz srca Bosne.

Od sastojaka vam je potrebno sljedeće:

– jedan kg gotovih jufki za baklavu,

– devetsto g mljevenih oraha,

– sto g krupno sjeckanih oraha,

– sto pedeset g šećera,

– dvjesto pedeset g putera i 100 ml ulja.

Za agdu odnosno za preliv je potrebno: jedan kg šećera, voda i limun.

Priprema:

Kao prvo napravite preliv: u lonac naspite šećer i prelijte ga sa vodom. Kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri, i nemoj te napraviti gust preliv. Gustina koja je dovoljna jeste između sirupa i vode. U preliv koji je skuhan dodajte limun koji ćete isjeći na kriške. Nakon toga ga ostavite da odstoji, potrebno je da se dobro ohladi, prije nego što se sa njim polije baklava.

Kore isjecite po mjeri tave u kojoj će se baklava peći. Puter istopite i pomiješajte ga sa uljem. U tavu ili pleh prvo stavite tri kore koje treba da premažete sa puterom i uljem.  Nakon toga stavite dvije kore i namažite ih sa smjesom od ulja i putera. Po završetku baklavu pokrijte sa tri kore, ali svaku kada stavite namažite sa puterom, osim posljednje.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.