Novo

Ove vrste životinja također praktikuju socijalno distanciranje kako se ne bi zarazile!

Iako smo mi svi možda iznenađeni svim ovim strogim mjerama, koncept socijalnog distanciranja nije nikako nov u životinjskom svijetu.

Ljudi na skoro cijelom svijetu, a posebno u onim zemljama koje su najteže pogođene pandemijom virusa korona, ovih dana sjede u svojim domovima i izbjegavaju kontakt sa drugim ljudima, a sve u cilju da se uspori širenje COVID-19. Mi smo možda iznenađeni ovim strogim mjerama, ali koncept socijalnog distanciranja nije nov u životinjskom svijetu, gdje su zarazne bolesti uobičajena pojava. A mi vam donosimo i koje vrste izoluju člana svoje zajednice kada je zaražen:

Pčele

“Nije lako uočiti zaraženog člana grupe”, ovako objašnjava Josef Kiseker, koji je vodeći naučnik pri The Nature Conservancy za National Geographic. Ali, pomoću posebnih čula životnje mogu da otkriju određene bolesti i to ponekada i prije nego što se pojave vidljivi simptomi, u tom trenutku mijenjaju svoje ponašanje kako i same ne bi oboljele. Recimo, pčele i čimpanze, su životinje koje mogu da budu čak i bezobzirne kada je u pitanju izolovanje bolesnih.

Bakterijske bolesti koje pogađaju kolonije medonosnih pčela, kao što je američki gnoj, posebno su razarajuće i iznutra “ubijaju” larve, tako objašnjava Alison Mekafi, ona je saradnica na odjeljenju za entomologiju i biljnu patologiju Državnog univerziteta Sjeverne Karoline. Zaražene larve ispuštaju neke određene hemikalije, kao što su oleinske kiseline i b-okimena, pčelinjeg feromona, koje starije pčele mogu da namirišu, a to je pokazalo istraživanje naučnice Mekafi. Kako kaže ona, kada ih identifikuju, pčele te bolesne članove fizički izbacuju iz košnice.

Nastavak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement