Novo Savjeti

Ovdje pravimo veliku grešku: Svi nosimo masku i rukavice, ali ovaj dio tijela također treba zaštititi!

Konstantno nošenje maski u vrijeme pandemije korona virusa je od presudnog značaja ne samo za ljude koji su zdravi, nego i za one koji ni ne znaju da su ustvari bolesni.

Iako iz SZO upozoravaju da platnene maske ustvari najmanje štite od zaraze, one su ipak efikasne kada je u pitanju sprječavanje širenja klica. Ali ipak, ako ste zdravi i ako želite da se zaštitite, onda SZO naglašava da su najefikasnije N95 respiratorne maske koje sprječavaju čak 95 posto ulazak štetnih čestica u disajne puteve.

Ipak, ovih dana smo se previše fokusirali na maske, a zanemarili značaj još jednog vrlo važnog dijela tijela putem kojeg virus može ući u organizam, a da to i ne primjetite.

U pitanju su vaše oči, te je tako, osim za maskama, povećana i potražnja za zaštitnim naočarama koje se koriste u bolnici, ali i za onim koje se nose u građevini.

Naočare su i više nego pristupačne i u većini veb-šopova u Srbiji koštaju oko 160 dinara.

Ali, ako ne možete nabaviti ovakve naočare koje u potpunosti prijanjaju licu, djelimično će vam pomoći i one obične naočare.

Zbog toga, kada idete u prodavnicu ne zaboravite da pored maske, stavite i naočare za vid ili sunce te će ta na taj način u potpunosti minimaliziratu rizik za prenos korona virusa.

Kada dođete spolja u vaše domove, naočare dobro operite sapunom i vodom kako bi bile bezbjedne za nošenje i u kućnim uslovima. Higijena je opet vrlo važan segment i nemojte to zaboraviti!