Magazin Novo Savjeti

Ovaj trik pretvara svaki bijeli hljeb u ekstremno zdravu hranu: Sad ga možete jesti koliko želite! Bez debljanja!

Na osnovu mnogih istraživanja dokazano je da je hljeb neizostavan dio trpeze u čak 76 posto domaćinstava širom Evrope. 

Mnogi savjetuju da bi hljeb trebali izbjegavati jer on sadrži veliku razinu glikemijskog indeksa, odnosno visoki broj koji pokazuje intenzitet lučenja insulina nakon što unesemo hljeb u naš organizam. Ali u ovom članku pišemo o jednom triku koji će vam pomoći da hljeb napravite zdravijom hranom. Ako hljeb prije nego ga krenete jest zamrznete, nivo glukoze će se smanjiti upola, pa umjesto šećera, hljeb će vaše mišiće da hrani sa ugljiko hidratima koji su našem tijelu jako potrebni. Ovaj trik radi sa bilo kojim hljebom, nebitno bio on kupovni ili domaći.

Savjet koji pomaže: napravite hljeb da je sa polja hrskav a unutra mekan.

Kako bi napravili hljeb kao iz snova sve što vam je potrebno jeste malo strpljenja i puno ljubavi. Poznati pekar i slastičar Pol Holivud savjetuej kako treba sa tijestom da budete pažljivi kako bi ono nakonpečenja bilo lagano i pahuljasto.

Sastojci potrebni su:

– petsto grama polubijelog pšeničnog brašna

– deset grama soli

– deset grama instant kvasca

– tristo sedamdeset ml hladne vode

– maslinovo ulje

Priprema se na sljedeći način:

Plastičnu posudu je potrebno da nauljite i da dva lima za pečenje obložite sa papirom. U posebnoj posudi pomiješajte kvasac i so. Dodajte tri četvrtine vode i miješajte. Kada se tijesto počne oblikovati u kuglu, postepeno dodajte i preostalu vodu. Sve mutite sa mikserom 5 do 6 minuta, sve dok tijesto ne bude elastično i sjajno.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.