Novo Savjeti

Ovaj trik mora da zna svaki dobar baštovan: Pospite samo 1 kap ovoga imat ćete bogat urod, svi će da vam zavide!

Sada je pravo vrijeme da pesticide zamijenimo adekvatnim prirodnim sredstvima.

Kao što je i poznato jod je antiseptik širokog spektra koji razoručava široko polje bakterija, gljivica i drugih “napasnika” uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Ali, jeste li znali da jod možete da koristite kako biste spasli i baštu od raznih bolesti biljaka?

Jod u baštovanstvu

Pametni baštovani, odnosno baštovani koji znaju ovaj trik, već dugo primjenjuju jod da bi uspiješno izliječili gljivične bolesti biljaka.

PLAMENJAČA

Da biste spriječili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite ovaj rastvor:

Devet litara vode pomješajte sa jednom litrom surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog jod (5% koncentracije). Nakon 12 dana do dvije sedmice od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskati u svakih 10 do 12 dana.

Ukoliko primjetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda te prskanje ponavljajte svakih pet dana. Podmukla plamenjača bi trebala tada da se povuče.

PEPELNICA

Rastvor na bazi joda vrlo dobro suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obole krastavci, tikvice i bundeve.

Ako primjetite prve znakove ove bolesti počnite da tretirate usjeve sa rastvorom od 9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda, a postupak ponavljajte svaki pet do sedam dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove dosadne bolesti.

Iskusni baštovani će vam kazati, da biljke tretirane rastovorom joda duže i više rađaju. Čak i ukoliko nema zankova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana, neće im naškoditi.

Oglasi – Advertisement