Ovaj čovjek je najviše profitirao u pandemiji korona virusa: Svaki dan zaradi 37 miliona dolara, a evo i na koji način (FOTO)

0
epa08332788 Medical ventilators in an empty room built provisory for COVID-19 Patients is pictured in the intensive care unit of the hospital "Hopital cantonal fribourgeois (HFR)" during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Fribourg, Switzerland, Monday, March 30, 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus, which causes the COVID-19 disease. EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Od davnina je poznata ona poslovica da je rat nekom rat, a nekom brat, a to se na neki način odnosi i na ovu pandemiju korona virusa, koja je zahvatila cijeli svijet.

Međutim, nekome je ovo teška i zarazna bolest, a nekom veoma unosan posao na kome profitira kao nikada ranije. Li Kitinig je osnivač kompanije “Šenzen Mindrej” koji je dnevno bogatiji za 37,7 miliona dolara ili mjesečno cijelu milijardu, a u posljednjih nekoliko mjeseci postao je najbogatiji građanin Singapura.

Tamošnji mediji prenose, tajna je u tome da se njegova kompanija bavi proizvodnjom respiratora, a prema podacima Blumberga, vrijednost ove kompanije je samo od početka godine sa 4,3 milijarde doalra, narasla na nevjerovatnih 13, 5 milijardi doalra. Osim toga, zna se i da vlasnik ove firme Li Kiting od 2018. godine živi u Singapuru, ali da je rođen u Kini, u provinciji Anhui, te da je veliki rast vrijednosti njegove kompanije počeo sa pojavljivanjem korona virusa još u Wuhanu i to početkom decembra prošle godine.

 

Vrijednost ove kompanije je narasla za nevjerovatnih 46, 5 milijardi dolara i to naručito kada su od marta mjeseca krenule velike narudžbe njegove opreme i to u više od stotinu zemalja širom svijeta. Li Kiting je novinarima kazao, da za razliku od proizvodnje zaštitnih maski, za proizvodnju respiratora je potrebna visoka tehnološka specijalizacija, i to da njegova kompanija trenutno prihvata na stotine investicijskih ponuda. Uz to je i dodao da njegova kompanija trenutno proizvodi oko 2.200 respiratora sedmično, što je oko 20 posto ukupne svjetske proizvodnje. Bilo kako bilo, ovo je čovjek kojem je pandemija donijela samo dobro, a kako stvari stoje, samo će još više zarađivati.

 

 

Preporučujemo