Otkriven tajni sastojak poslastičara: Ovo stavljaju u grčku baklavu i ona bude za prste polizati! (Recept)

0

Za Grčku baklavu ima jako puno recepata, ali ovo je onaj pravi!

SASTOJCI:

1 pakovanje tankih kora za pitu od 500 gr

200 gr mljevenih oraha + 100 do 150 sjeckanih ili krupno blendiranih

200 gr kristal šećera

250 gr margarina

Sirup:

400 gr šećera

400 ml vode

kolutovi limuna ili naranče (tajni sastojak)

PRIPREMA:

Prvo trebate skuhati sirup. Pomješati vodu i šećer i staviti na vatru da prokuha. Kuhati pet minuta, pa skloniti s vatre da se ohladi. Nemojte predugo jer će toplo djelovati perfektno međutim, kad se ohladi ušećeri se. Pred sami kraj dodati kolutove limuna ili narandže.

Izvaditi kore iz omota pa ih raširiti i presjeći po široj strani. Mogu se motati i cijele kore ali će trouglovi biti ogromni.

Pomiješati orahe i šećer a margarin otopite jer će te tako lakše mazati jufke.

Uzeti jedan list pa ga četkicom lagano premazati. Onda presavijte na trećinu pa opet na trećinu.

Zatim, po cijeloj dužini staviti pomiješane orahe i šećer, pa saviti ćošak i praviti trougao, na taj način nastaviti uvijanje.

Dok pripremamo rerna nam se treba zagrijati na 200 stepeni. Uviti tako sve listove i poslagati u veliki pleh od rerne koji smo također premazali otopljenim margarinom.

Ako se margarin stegao zagrijati ga ponovo pa preliti svaki trougao po malo i stavite da se peče. Smanjite rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta dok ne dobiju zlatno žutu boju, nemojte je prepeći.

Izvaditi i preliti sirupom pa ostaviti da odstoje i upiju isti. U međuvremenu pokušajte ih  jednom okrenuti da i gornja strana se lijepo namoči. Prijatno!

Preporučujemo