Novo Savjeti Zdravlje

Osjećate trnce u rukama, to je znak za uzbunu: Odmah se javite doktoru, jer je moguće da bolujete od ove bolesti!

U medicini slučajevi kao trnjenje ruku u vidu bockanja, mravinjanja, peckanja ili utrnulosti su poznati kao parestezija i mogu da zahvate dlanove, prste i nadlanice. 

Ovaj slučaj se smatra normalnim ukoliko traje nekoliko minuta i nikako duže. U zavisnosti od uzroka, gubitka osjećaja u rukama moće da traje kratko, pored toga često je i trenje ruku koje se dešava noću prilikom spavanja na ruci sa savijenim zglobom ili laktom, ali ponekad nastaje naglo i postepeno se razvija. Ako se osjećaj u rukama ne povuče ni nakon nekoliko sati i ako bole postaen hronična, onda je potrebno da se obratite doktoru. To može da bude znak nekog ozbiljnog problema koji može da dovede do trajnog gutika osjećaja u prstima i šakama.

Trenje prstiju na rukama uzroci

Iz različitih dijelova rijela nervi prenose signale do mozga i obrnuto, i trenje ruku se uglavnom povezuje sa njihovim oštećenjem. Smanjen dolazak krvi ili bilo koaj vrsta pritiska ili uklještenje živca mogu da izazovu osjećaj trnjenja u određenom dijelu tijela. Već pri prvoj pojavi simptoma potrebno je da se utvrdi da li su u pitanju orgnaske ili funkcionalne promjene i također da li je riječ o simptomu koji će proći u stanju povišene nervne napetosti.

Drugi uzroci trenja ruku

Uzroci trnjenja ruku, prstiju i šake mogu i da budu dijabetička neuropatija, od koje pati dvije trećine oboljelih. Ukoliko se ne provjerava može da dođe do vaskularnog oštećenja koji na kraju može dovesti do amputacije.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.