Oprez! Krastavce i paradajz nikada ne biste smjeli jesti zajedno u istoj salati: Evo zašto!

0

Jedina stvar koje ljude zanima kada je u pitanju miješanje salate su ukusni sastojci, međutim bez obzira na ukus postoje i neke druge stvari koje treba da se uzmu u obzir. 

U salati neki sastojci i ne idu baš slupa, baš kao što je kombinacija krastavaca i paradajza. Ovo povrće ima zasebno vrijeme probave, i prema Ayurvedi treba da znamo kada je tačno vrijeme probave svake pojedine hrane prije nego što je zajedno pomiješamo. Ako kombinirate namirnice koje imaju različito vrijeme probave možete da dobijete razne stomačne probleme.

Sastavljanjem takvih sastojaka može da doće do fermentacije hrane u želucu nakon čega može da dođe do trovanja cijelog tijela. Paradajz i krastavce ne treba nikada da uzimate zajedno jer oni nisu međusobno kompatibilni. Kada oni dođu do stomaka i započnu proces fermentacije, tada može doći do mnogih probavnih problema.

 

Još neke kombinacije koje ne treba da jedete.

Voće nakon obroka

Kako bi organizam probavio voće potrebno mu je mnogo vremena, i ono se ne bi smjelo dugo da zadržava u želucu. Ako jedete voće odmah nakon obroka možete da organizam dovedete do problema. Naime može doći do refluksa kiseline i drugih probavnih problema.

Tjestenina i sir

Ovo jelo je jako poznato, međutim trebali bi da ga izbjegavate. Tjestenina sadrži škrob koji ima drugo vrijeme probave od proteina u siru. I tako će kašnjenje da dovede do fermenatije i do problema u probavi. Ovo je također isto kada pomiješate tjesteninu sa mesom.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.

Preporučujemo