Novo

Odmah pogledajte, ako imate ove rupice po jeziku teško vama: Niko ne provjerava a od toga nam zavisi život!

Pored svakodnevne oralne higijene, odnosno pranja zuba postoji još jedna stvar na koju trebate obratiti pažnju ujutro kada ustanete ili navečer prije nego što legnete da spavate.

Stručnjaci posebno ističu da je jako važno da čistite jezik kako biste uklonili bakterije i naslage koje se skupljaju vremenom, na ovaj način se isto tako, reguliše neprijatan zadah. Jezik otkriva još jednu vrlo važnu stvar a to je zdravstveno stanje organizma, odnosno, njegova boja može biti alarm da nešto nije u redu u vašem organizmu.

Jezik koji ima rozikastu boju je znak da je organizam u balansu i da ne postoje veći zdravstveni problemi.

Jezik crvene boje je obično znak infekcije ili upalnog proesa. Jako crveni jezik je alarm da postoje problemi sa srcem ili da patite od visokog krvnog pritiska.

Ako imate jezik žute boje on vam ukazuje na probleme sa jetrom i stomakom.

Jezik ljubičaste boje može ukazivati na problme sa plućima ili srcem.

Jezik plave boje je alarm da imate problem sa bubrezima.

Sve naslage na jeziku se lako skidaju četkicom za zube ili adekvatnom aparaturom za higijenu usta. Ako na svom jeziku primjetite intenzivne bijele naslage, trebate se obratiti svom doktoru jer je najvjerovatnije u pitanju kandida koja zahtjeva posebnu i adekvatnu terapiju.

Ukoliko primjetite bilo koju drugu boju jezika osim, rozikaste boje, bratite se i konsultujte sa vašim ljekarom koji će vas najbolje uputiti šta bi trebali uraditi. Nemojte dozvoliti da vam se na jeziku skupljaju bakterije i redovno ga čistite, jer ćete na taj način osigurati čistu usnu šupljinu i svjež zadah.

Oglasi – Advertisement