Novo Savjeti Zdravlje

Od peteljki trešanja napravila je čaj i pila ga svaki dan: Evo šta joj se desilo: Nismo imali pojma! (Recept)

Omiljeno majsko voće mnogih a to su trešnje su već počele svoju sezonu i možemo da uživamo u prvim sočnim plodovima.

Međutim, svi mi bacamo njihove peteljke, ne znajući koliko jako ljekovito svojstvo imaju!

Na ne znanje mnogim peteljke trešanja su dosta dobre za bubrege i mokraćne kanale, a također mogu pomoći i kod pijeska i kamena u bubregu.

Priprema je jako jednostavna, ali  je samo potrebno da se peteljke dobro osuše na suncu, a nakon toga se u litar vode prokuha šaka peteljki.

Potrebno je da poklopljena tečnost odstoji sat vremena i nakon toga je možete procijediti.

Pije se 3-4 puta dnevno i ovaj čaj je isto tako poželjno zasladiti sa medom.

Trešnja  je listopadna voćka koja pripada porodici Rosaceae, rodu Prunus. Njezino stablo može da dostigne visinu od čak 20 m. Ono što ga krasi jeste sivo-crvenkasta glatka i sjajna kora, zeleni jajoliki listovi i u skupinama nagomilani bijeli cvjetovi. Međutim, njegov najljepši i najvrjedniji ukras su ustvari njegovi prekrasni mali, okrugli, mesnati plodovi čija se boja koja može biti drugačija ovisno o sorti  može kretati od bijele do tamno crvene, pa do gotovo crne boje. Smatra se da je  Mala Azija pradomovina trešnje.

Zahvaljujući rimskom vojskovođi Lukulu ova je voćka našla svoj put do Rima. Nakon toga  je započeo njezin intenzivan uzgoj. Rimljani su prema zapisima rimskog pisca Plinija Starijeg uzgajali 8 različitih sorti trešanja a danas poznajemo više od 1.500 sorti trešanja. Plodovi trešnje su postali omiljeno voće rimskih vojnika koji su smatrali da ove slatke bobice podižu energiju i jačaju snagu.

Oglasi – Advertisement