Novo Savjeti Zdravlje

Od cvjetova zove napravila je čaj i pila ga svaki dan: Evo šta joj se desilo: NISMO IMALI POJMA! (Recept)

Zova je ljekovita biljka koja ima specifičan miris.

Ona raste kao žbun ili razgranato drvo visine tri do osam metara. Mladi izdanci i listovi beru se u proljeće, cvjetovi u maju i junu, plodovi nakon što sazriju, a kora od februara do novembra. Ukus cvjetova je gorkast i aromatičan a to je sve zbog sastojaka koje sadrži. Ona ima etarsko ulje, u kojem se nalazi čak četrdeset važnih sastojaka, a to su flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, tamini, pektini, sluz itd.

U samom plodu su prisutni tanini, šećer, voćne kiseline, vitamin C, malo etarskog ulja itd. Isto tako su i listovi sličnog sastava, dok su svi dijelovi bogati gvožđem, mineralima, kalijumom, natrijumom i njihovim solima. Cvijet zove koristi se kod sinusitisa, groznice, stimuliše rad znojnih žlijezda, gdje je zajedno sa lipom posebno efikasan u snižavanju temperature.

Zajedno sa kantarijonom se koristi protiv virusa gripe, virusa A i B, kao i protiv herpesa simpleks virusa. Od cvjetova zove spremaju se ljekoviti čajevi kao i sok. Plod je zaista odličan laksativ i sredstvo za pojačano mokrenje i znojenje, a djelotvoran je i protiv išijasa i neurologije.

Svježi plodovi se upotrebljavaju za proljetno čišćenje cijelog organizma. Bobice od zove imaju najveći procenat vitamina B, koji je jako važan za jačanje nerava, dosta vitamina C, kao i mineral selen, kojeg u prirodi inače ima samo u tragovima. Osim toga, sok od zove vrlo uspječno spriječava i pušački kašalj.

Specifičnu boju zovi daje grupa antocijana koja ublažava reumatske tegobe.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement