Njeno povrće tri puta više rađa i nema štetočine: Sada je otkrila svoju tajnu, posipa ga samo sa jednim sastojkom!

0

Da bi imali rezultate u bašti koje želimo potrebno je da se dobro zalažemo i da se dosta trudimo. 

Ali nekada iako uradimo sve što možemo, jednostavno ne dobijemo rezultate kojima se nadamo i sav naš trud se ne isplati, i biljke ne daju plodove kojima se mi nadamo. Jedna čitateljka je odlučila da oda tajnu kako da imate baštu koju želite bez upotrebe ikakvih hemikalija. Ona ima samo jedan sastojak od kojeg njene biljke rastu mnogo puta više, a taj sastojak je epsom sol.

Sve što vam je potrebno je epsom soli.

Trebate da pomiješate malo vode sa epsom soli te da istresete u bocu koja ima raspršivač, nakon toga, spremno je da popršćete svoje biljke. Osim što ova smjesa hrani biljku, spriječit će njeno sušenje, a i otjerat će sve parazite.

Brojni vrtlari kunu se da dvije kašičice gorke soli stavljene pod presadnicu čine čuda, ali za to zapravo i nema stvarnih dokaza. Zbog toga preporučujemo folijarnu (preko lista) prehranu magnezijem ili, u slučaju kada se radi o lončanicama koje ne trpe prsakanje lista, zalijevanje otopinom gorke soli. Ali samo u slučajevima nedostatka magnezija.

Magnezij je nužan za proizvodnju hlorofila, zelenog pigmenta bez kojeg nema fotosinteze. Dakle, u središtu porfirinskoga prstena klorofila nalazi se upravo atom magnezija. I zato biljke koje imaju dovoljno magnezija imaju tamniju zelenu bolju, bolje obavljaju fotosintezu, bolje rastu, više cvjetaju i imaju više plodova.

Zbog toga se epsom soli ili gorka sol koristi za baštu i za bilje.

Preporučujemo