Novo

Njemačka kleca: Poražavajuće brojke najavljuju krah svega onog za šta su se Njemci smatrali superiornim

Zbog trgovinskih sukoba koji se odvijaju u Njemačkoj, njihova ekonomija je znatno oslabila.

Mjesečni indeks koji mjeri stanje u Njemačkoj ekonomiji je pokazao da bi njemačko gospodarstvo moglo da padne u snažnu recesiju koja se popela na više od šezdeset posto vjerovatnoće, kako objavljuje Institut za makroekonomsku politiku.


Njemački mediji prenose da se mogućnost od pojave recesije povećala sa četrdeset i tri posto u predhodnom mjesecu na pedest devet koma četiri posto ovog mjeseca, i ovo se smatra jednim od najvećih očitavanja recesije od zimskih mjeseci 2012/13 godine.
Trenutno proizvodni sektor Njemačke zavisi sada o veliko nizu drugih faktora, a oslabio je zbog trgovinskih sukoba i Bregzita.

A postoje i mogućnosti da će se ova recesija proširiti pored proizvodnog sektora i u druge sektore, što bi bila velika šteta za sada već izuzetno razvijeno njemačko tržište rada.
“Manje je nade da bi domaća potražnja mogla spasiti Njemačku od recesije”, ovo je izjavio Sebastian Dullien iz IMK-a. “Takva situacija povećava pritisak na Europsku centralnu banku za daljni pregled monetarne politike”, još je dodao Sebastian.


Istraživanje koje je sprovela IMK-a je došlo do rezultata da je njemačka ekonomija u ozbiljnom padu, a pored toga je zastupljen i pad industrijske proizvodnje kao i pada smih narudžbi u industrijskom sektoru i iznenađujuće mali broj otvorenih radnih mjesta.

Pored toga istraćivali su se i društveno uvjetne opasnosti za njemačkog gospodarstva koje je Bregzit bez dogovora, i mnogo strožijih pravila od emisiji CO2 ispušnih gasova.
A i u obzir su uzeli to što mnogi prelaze na električna vozila što još više šteti njemačkoj automobilskoj industriji.

Oglasi – Advertisement