Nismo mogli ni slutiti: Evo šta se događa u vašem tijelu kad spavate na bijeloj posteljini!

0

Nacionala fondacija za spavanje koja se nalazi u Americi, sprovela je jedno zanimljivo istraživanje kako bi utvrdili kada i kako ljudi spavaju najbolje, a rezultati su bili iznenađujući.

Dakle, u ovom istraživanju je učestvovalo više od hiljadu i po volontera starosti između 25 i 55 godina.

“Detaljno smo proučavali kako različiti medicinski i bihejvioralni problemi utiču na san, i bili smo zaista iznenađeni koliko je osoba osjetljiva na zvukove, mirise i vizuelne efekte kada je u pitanju noćni odmor”, kaže David Kloud, šef eksperimenta.

42 posto ispitanika nije iskusilo nikakve probleme sa spavanje, istog trenutka su uronili u slatke snove i probudili se odmorni i raspoloženi. Međutim, za ostatak ispitanika, krevet se često pretvara u pravu torturu.

Među fizičkim razlozima su slijedeći, neudoban krevet kao i gruba posteljina, jaka svjetlost, temepratura u prostoriji, miris i buka.

Šef eksperimenta kloud dodaje kako mnogi prave grešku, i u krevetu čitaju knjige, gledaju TV ili mobitel, rade, svađaju se a onda se poslije svega toga pitaju zašto njihovi umovi nastavljaju da se trkaju kada i sami žele da spavaju.

Između ostalog, otkrili su i kako je jako bitna komponenta zdravog noćnog zna boja posteljine.

Prema njima idealna kombinacija boja za spavaću sobu je blijedo ružičasti zidovi i snježno bijela posteljina. I jedno i drugo imaju efekt smirenja i umiruju neprijateljske emocije te opuštaju mišiće. I to za samo deset do 15 minuta. Bijela posteljina prenosi osjećaj čistoće i mira, a to doprinsi boljem spavanju. Što znači da je bijela posteljina garanija lijepih snova, a vrlo je važno i da posteljina bude prijatna za tijelo, idealna je ona od debelog pamuka ili satena.

Preporučujemo