Niko neće moći preko granice bez ovoga – uzalud vam pasoši, usvojen novi zakon, region na nogama

0
39

Bih državljani morati će ubuduće pri ulasku u EU skrenirati jedan prst, a počet će od februara 2022. godine, osim što će sa sobom nositi pasoš, dok će prvi ulazak morati skenirati četiri prsta na jednoj ruci.

Na konferenciji u Varšavi službeno su objavljeni podaci o pooštravanju mjera EU, a savjetnik direktora Granične policije BiH Svevodil Hoffman ih je potvrdio. Evropska komisija je direktivu usvojila s ciljem da se bolje zaštite vanjske granice EU i zbog povećane količine kriminala.

Takozvani Morphine je računalna tehnika koja može da mijenja lice na putnim dokumentima. Tako se pokazalo kroz dosadašnje sisteme zaštite da je zločin toliko uznapredovao da se mogu mijenjati i fotografije na trenutnim putnim dokumentima.

Kako Hoffman navodi, ova odluka pooštravanja mjera donesena je upravo kao adekvatan odgovor na kriminal, koji je naročito izražen u trgovini ljudima. Državljani trećih zemalja i zemalja koje nisu članice EU morati će za sve gore navedeno uspostaviti autentičnost.

Ovi podaci spremat će se u posebnu bazu, tako da to znači da će se kriminal – nadaju se oni koji su usvojili zakon – drastično smanjiti.

Loading..