Nijedna pekara ne može napraviti ovako ukusan hljeb: Samo jedna kašika ovog i bit će mekši nego ikad!

0

Ovo je recept koji će vas naprosto oduševiti, a vrlo je jednostavan.

Sastojci koji su vam potrebni:

– 700 g mekog brašna

– 30 g svježeg kvasca, ukoliko koristite suhi to je sedam do osam grama

– 400 ml mlake vode

– jedna kašika šećera

– jedna kašika soli

– dvije kašike ulja

Priprema je slijedeća:

Potrebno je da kvasac izmrvite u mlakoj vodi, dodajte šećer i promiješajte. Nakon toga stavite pola mjere brašna i dobro varjačom promiješajte, biće rijetko i treba da bude bez grudvica. Poslije toga dodajte ostatak brašna i so i opet dobro umiješajte, da smjesa bude ujednačena.

Tijesto će biti mekano i ljepljivo, ali tako treba da bude. Pouljite ga odozgo pa gornju stranu stavite dole i premesite rukom. Zatim, poklopite krpom i ostavite da odmara od 30 minuta do sat vremena, koliko vama odgovara dok nešto drugo radite, ne morate se striktno pridržavati ove minutaže. Ako ostane i duže od sat vremena nije to ništa strašno.

Nakon izvjesnog vremena pospite sto brašnom pa istresite tijesto i premijesite. Sada će tijesto biti fino mekano ali se više neće ljepiti za ruke. Rastanjite ga malo rukama u pravougaonik, a onda uzmite oklagiju te njome razvucite u pravougaonik otprilike dimenzija 40 x 25 cm.

Nakon toga užu stranu uvijte kao štrudlu. Stisnite početak lagano da ne bi bilo vazduha između i onda sve onda uvijte. Tepsiju premažite uljem, te tu stavite svoj hljeb. Možete peći i u dubljem plehu 30 x 20 cm, na vama je.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučujemo