Novo

Neviđeni haos na Hrvatskoj granici: Iz kofera Bosanskih državljana carinici vadili i prisvajali stvari!

Već nekoliko puta pisali smo o svim zakonima za prelazak granica i da su oni pooštreni, pogotovo ako često putujete u Hrvatsku, jer je sve drugačije, otkako je Hrvatska postala članica Evropske unije.

Upravo zbog ovoga jako je važno da budete dobro informisani o tome šta smijete a šta ne smijete da ponesete sa sobom preko granice. Veliki broj građana Bosne i Hercegovine na godišnji odmar idu na more u Dalmaciju i sa sobom nose hranu za onoliko dana koliko ostaju jer je ovdje mnogo jeftinija nego u susjednoj zemlji.

U hrvatsku ne možete unijeti ni jednu vrstu mesa, pa ni u sendvičima koje ste napravili da imate za put, i to sve po zakonima koji su pooštreni i kojih se carinici zaista pridržavaju.

Kad je u pitanju količina određenih vrsta povrća i voća kao i slatkiši, njih možete ponijeti samo za vlastite potrebe. Što se tiče lijekova tu postoji poseban proces, jer ako imate određenu hroničnu bolest i morate redovno uzimati terapiju, tako da uz te lijekove na granici trebate priložiti i nalaze i uz to cijelu historiju bolesti za koju te lijekove pijete.

Pored toga, da biste mogli provesti određeni broj dana u susjednoj nam državi, morate imati propisani iznos novca koji se kreće od 35 do 70 eura po danu, ali carinici još nisu počeli da gledaju u novčanike i da broje koliko novca imaju.

Ali, nije isključeno da će doći i do ovih provjera jer zbog velikog odlaska stanovništva Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije za boljim životom te je zbog toga moguće da će doći i do drastičnijih provjera svih uslova koje morate ispuniti kada ulazite u Evropsku Uniju.