Novo

Nek vam ne bude neugodno: Ako vam gasovi smrde, obratite pažnju na ove dvije stvari!

Imati gasove, je potpuno normalno, jer ako živo biće jede, onda i ispušta gasove. 

Gas u crijevima stvara vazduh koji progutamo u toku dana, kao i bakterije koje razgrađuju hranu. Bakterije proizvode gas onda kad razgrade skrob i šećer što naš organizam ne može lako da provari. Normalno je da taj gas mora negdje da izađe.

Prosječna osoba ispusti gas oko 18 puta na dan. I to je jako dobro. To znači da vaš digestivni sistem dobro funkcioniše i da imate dovoljno dobrih bakterija. Međutim, u zavisnosti od učestalosti i mirisa, gas može da posluži i kao signal za ono što se dešava unutar vašeg organizma. Mi vam donosimo šta različite vrste gasova govore o stanju vašeg organizma.

Gas bez mirisa

Nema potrebe da brinete. Čak i ako 18 puta na dan ispustite gas, većina je bez mirisa i niko ih neće primijetiti, možda čak ni vi. Većina gasa koji ispustite je ugljen dioksid.

Smrdljivi gas

Smrdljivu vrstu gasa uzrokuje sumporovodonik koji se stvara kada se vari hrana koja sadrži sumpor kao što je, na primjer, brokolija, karfiola, mliječnih proizvoda i graha. Crveno meso takođe može uzrokovati smrad, međutim ne tako brzo zahvaljujući hemikaliji tiol.

Jako smrdljivi gas

Ovo obično znači da imate super zdravu ishranu bogatu vlaknima. Ali, oni mogu ukazivati i da ste intolerantni na laktozu. Ne morate se osjećati bolesno, ali ako oslobodite “smrdljivu bombu” ubrzo nakon konzumiranja mliječnih proizvoda znači da ih vaš organizam jako teško vari.

Nastavak teksta čitajte na linku OVDJE.